צוואה הדדית

מעוניינים לפגישת ייעוץ ללא עלות?
השאירו פרטים ונציגי המשרד יחזרו אליכם בהקדם:

רח' אדוארד ברנשטיין, 6 ת"א

צוואה הדדית

עיקרון יסודי בדיני הצוואת הוא כי כל אדם זכאי לשנות את צוואתו בכל עת שהיא עד פטירתו, כל עוד הוא צלול דעה וכשר לעשות צוואה. מצב זה עורר בעיות בעיקר במקרים בהם בני זוג שצברו נכסים בחייהם מעוניינים להבטיח כי לאחר מות שניהם יגיע מלוא עיזבונם לידי ילדיהם, ולמנוע מצב בו לאחר פטירת אחד מבני הזוג, בן הזוג השני יעביר את רכוש המשפחה לצד שלישי כלשהו.

לכן יצר המחוקק בשנת 2005 את מוסד הצוואה ההדדית. צוואה הדדית הינה צוואה הנערכת על ידי שני בני הזוג, מתוך מטרה משותפת. ביכולתה של צוואה זו להגביל את צעדיו של בן הזוג שיישאר בחיים לאחר פטירתו של בן הזוג הראשון, וזאת מכיוון שההוראות הכתובות בה חלות על שניהם בנוגע לחלוקת רכושם והדין מתייחס להתחייבויות שבצוואה מסוג זה כמעין חוזה בין בני הזוג.

בני זוג המחליטים לערוך צוואה הדדית מסתמכים על עקרון ההדדיות,  ובכך מבטיחים האחד לשני כי הצוואה לא תשונה לאחר פטירתו של הראשון מבניהם. לשון החוק מגדירה צוואה זו כהדדית מתוך ההסתמכות של בן זוג אחד על צוואתו של השני.

משמעויותיה של הצוואה ההדדית
תיקון 8א' לחוק העוסק בצוואות הדדיות
ביטול הצוואה ההדדית

משמעויותיה של הצוואה ההדדית

בצוואה ההדדית רשאי הזוג לקבוע במשותף כי בעת פטירתו של אחד מבני הזוג – השני יהיה זה שיירש את העיזבון ולאחר מכן יוריש אותו לצד שלישי, ברוב המקרים מדובר על ילדי בני הזוג, אם כי אין הדבר הכרחי. לחלופין, ניתן לקבוע כי העיזבון יעבור ישירות לצד השלישי. כך למשל, יכולים בני הזוג להחליט כי רק לאחר מות שניהם יעבור כל עיזבונם המשותף לצאצאיהם. מלבד השקט הנפשי המתקבל עבור הזוג כתוצאה מצוואה זו, מתקבל גם היתרון על פיו לבן הזוג אשר נשאר בחיים נשמרת הזכות להשתמש ברכוש המשותף עד ליום מותו. בכך בעצם מונעת הצוואה גם מאבק עתידי העלול להיווצר בין בן הזוג שנותר בחיים לבין צאצאי המנוח, הרשאים כיורשיו החוקיים לדרוש מיידית את חלקם אלמלא קיומה של צוואה הדדית.

תיקון 8א' לחוק העוסק בצוואות הדדיות

בתאריך 1.8.05 התקבל בכנסת תיקון לחוק הירושה אשר הוסיף סעיף המסדיר את נושא הצוואות ההדדיות. עד אז, חוק הירושה לא כלל תנאים והסדרים מיוחדים ביחס לעריכתן או לביטולן של הצוואות ההדדיות. התיקון הגביל את האפשרות של אחד מבני הזוג לשנות את הצוואה ההדדית אם כי לא ביטל אותה לחלוטין. – קיימים תנאים ספציפיים לביטול בחייבני הזוג ותנאים אחרים לביטול ע"י בן הזוג הנותר בחיים לאחר פטירת בן הזוג הראשון.

ביטול הצוואה ההדדית

בהתאם לתיקון 8א', ביטול הצוואה יתאפשר אם יתקיים אחד מהתנאים הבאים:

  1. אם בן זוגו של מבקש ביטול הצוואה עדיין בחיים, עליו למסור לו הודעה רשמית בכתב בדבר ביטולה, ולאפשר גם לבן הזוג השני לבטל מצידו את הצוואה ההדדית.
  2. אם נפטר בן זוגו של מבקש ביטול הצוואה – על המבקש שנותר בחיים להסתלק מזכויותיו בעיזבון אותו הוא אמור לקבל עפ"י הצוואה ההדדית. אם כבר חולק העיזבון – עליו להחזיר בפועל לעיזבון בן הזוג שנפטר את מה שקיבל ורק אז יוכל לשנות את צוואתו.