סוגי הצוואת

מעוניינים לפגישת ייעוץ ללא עלות?
השאירו פרטים ונציגי המשרד יחזרו אליכם בהקדם:

רח' אדוארד ברנשטיין, 6 ת"א

סוגי צוואות

צוואה הינה ציווי משפטי של האדם, אשר מורה מרצונו החופשי כיצד לחלק את עזבונו בין יורשיו השונים. על הצוואה להיות כתובה כל עוד המצווה נמצא בדעה צלולה ובכשירות משפטית. חוק הירושה מפריד בין מצב בו אדם עורך צוואה כראות עיניו לבין מצב בו אדם הולך לעולמו מבלי להותיר צוואה. בהיעדר צוואה, עזבונו של המנוח ( שהינו מסת הרכוש שלו – זכויותיו, חובותיו ונכסיו)  יעבור  ליורשיו, שהם בדרך כלל בני משפחתו הקרובים בהתאם להוראת חוק הירושה, ולאחר שיתקבל צו ירושה.

החוק הישראלי מכיר בארבעה סוגי צוואות, כאשר בכל אחת מהן חייבים להתקיים רכיבי יסוד שנקבעו בחוק על מנת שתוכר כצוואה כשרה.

צוואה בכתב יד
צוואה בעדים
צוואה בפני רשות
צוואה בעל פה

צוואה בכתב יד

צוואה זו צריכה להיות כתובה בכתב ידו של המצווה לכל אורכה. עליה לכלול את תאריך כתיבתה וחתימתה ואת חתימתו של המצווה. צוואה בכתב יד אינה צריכה חתימת עדים או אישור אחר על הצוואה. יש לציין כי הצוואה כולה נדרשת להיכתב בכתב יד (לרבות התאריך והחתימה) ולא באופן אלקטרוני כזה או אחר.

צוואה בעדים

זו הצוואה הנפוצה ביותר הנערכת בנוכחות שני עדים, ואשר לרוב מנוסחת על ידי עורך דין. שני העדים, אשר עליהם להיות כשרים להעיד על פי חוק, צריכים לאשר בחתימתם כי המצווה הצהיר בפניהם שזו היאצוואתו וכי חתם בפיני שניהם על הצוואהבאותו מעמד.

צוואה בפני רשות

באפשרותו של המצווה להביע את צוואתו, בכתב או בעל פה, בפני גורם משפטי המוגדר בחוק כרשות: שופט או רשם בית המשפט, דיין בית הדין הרבני או נוטריון. הגורם שבפניו הוצגה הצוואה יקריא אותה בפני המצווה בשפה בה הוא שולט היטב, וזה יצהיר בפניהם שזו אכן צוואתו. לאחר אישור המצווה הדברים יכתבו ויחתמו על ידי הגורם המשפטי.

צוואה בעל פה

צוואה זו מכונה גם "צוואת שכיב מרע" משום שהיא ניתנת מפיו של מצווה אשר נמצא על ערש דווי או רואה עצמו בפני מותו המתקרב. על פי צוואה זו, המצווה יקריא את צוואתו בפני שני עדים המבינים את שפתו ואותם עדים יעידו לאחר מות המצווה לגבי תוכן הצוואה. בניגוד ליתר סוגי הצוואות, העדים לצוואה זו יכולים להיות גם אלה הנהנים ממנה. העדים יעלו על הכתב את הדברים בצירוף חתימתם, תאריך הניסוח והנסיבות לעריכת צוואה מסוג זה. את המסמך יגישו למשרד הרשם לענייני ירושה, סמוך ככל האפשר לאירוע. צוואה בעל פה מסוג זה בטלה ומבוטלת אם המצווה נשאר בחיים למעלה מ 30 יום ממועד עריכתה.